Vprašanje:

Si lahko uro odmora za dojenje med delovnim časom izbereš sam? Gre za več km do službe in bi to koristila zadnjo uro službe.
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih tega izrecno ne določa. Določa le, da ima delavka, ki doji otroka, ki še ni dopolnil 18 mesecev starosti, in dela s polnim delovnim časom, pravico do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja najmanj eno uro dnevno.

Pri tem pa mora delodajalec delavki omogočiti, da ta odmor izkoristi na način, da ga delavka izkoristi skladno z namenom. Od posameznega primera, kako pogosto in kje delavka doji, se lahko ta odmor omogoči enkrat ali večkrat med delovnim časom, v sredini ali pa tudi na koncu delovnika.

Odmor se tako dogovori ob dogovoru med delavko in delodajalcem, ob upoštevanju potreb otroka.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!