Vprašanje:

Star sem 55 let, delam v trgovini. Me lahko premestijo na nižje delovno mesto za manjšo plačo?
 

Odgovor:

Kot določa Zakon o delovnih razmerjih je naziv delovnega mesta oziroma vrsto dela, s kratkim opisom dela obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi.

V kolikor se delovno mesto spremeni, morata delodajalec in delavec skleniti novo pogodbo o zaposlitvi.

e-obrazec - Pogodba o zaposlitvi

Premestitev na drugo delovno mesto, če se z njo ne strinjate, tako ni možna. Seveda pa ima delodajlec možnost, če gre dejansko za tovrstno situacijo, da odpove pogodbo o zaposlitvi in vam ponudi novo pogodbo za novo delovno mesto.

e-obrazec - Odpoved pogodbe o zaposlitvi ponudbo nove pogodbe

Možna pa je začasna premestitev na drugo delovno mesto bi bila moža brez soglasja, v kolikor bi šlo za začasno odreditev ustreznega drugega dela z namenom ohranitve zaposlitve ali zagotovitve nemotenega poteka delovnega procesa v primerih začasno povečanega obsega dela na drugem delovnem mestu oziroma vrsti dela pri delodajalcu, začasno zmanjšanega obsega dela na delovnem mestu oziroma v okviru vrste dela, ki ga opravlja, in nadomeščanja začasno odsotnega delavca. Premestitev opredeljuje tudi 20. člen Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije.

e-obrazec - Začasna odreditev drugega dela

Ustrezno delo iz je delo, za katerega delavec izpolnjuje pogoje in za katerega se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se zahteva za opravljanje dela, za katerega ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je dogovorjen za delo, za katerega ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.

Delavec, ki začasno opravlja drugo ustrezno oziroma primerno delo, ima pravico do plače, kot da bi opravljal svoje delo, če je to zanj ugodnejše.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odpoved s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi - Kaj, če delavec sprejme in kaj, če novo zaposlitev zavrne?

Informiran.si - Kdaj lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Sprememba pogodbe o zaposlitvi - Kdaj zadošča aneks, kdaj pa je potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj vam delodajalec lahko odredi opravljanje drugega dela?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!