Vprašanje:

Se lahko prerazporedi delo za določen dan delavcu, ki ga varuje 185. člen ZDR in je prerazporeditev v dnevnem času?


Odgovor:

185. člen Zakona o delovnih razmerjih se nanaša na varstvo staršev pred nadurnem in nočnim delom.

Določa, da delodajalec ne sme naložiti opravljanja nadurnega dela ali dela ponoči:

  • delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, (delo je možno samo z njegovim predhodnim pisnim soglasjem),
  • delavki v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka,
  • enemu od delavcev – staršev, ki neguje in varuje otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, in ki živi sam z otrokom (delo je možno samo z njegovim predhodnim pisnim soglasjem).

Varstvo po tem členu se ne nanaša na prerazporeditev, veveda pa bi bilo potrebno, za oceno, ali prihaja do kršitev, preveriti konkretno zadevo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj vam delodajalec lahko odredi opravljanje drugega dela?

Informiran.si - Kdaj in kdo lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!