Vprašanje:

Maja smo bili obveščeni o kolektivnem dopustu v juliju. Meni bi odgovarjal dopust v avgustu. Kaj sedaj?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da se letni dopust izrablja v dogovoru med delavcem in delodajalcem. Pri tem se upoštevajo  potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegovih družinskih obveznosti.

Delodajalec pri tem lahko zahteva od delavca, da planira izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.

Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.

Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic.

Dopust se tako izrabi ob sodelovanju in dogovoru med delavcem in delodajalcem, seveda pa bi bilo potrebno preveriti, ali kolektivna pogodba ali interni akt delodajalca opredeljujeta način izrabe letnega dopusta bolj natančno.

Več lahko preberete v članku:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!