Vprašanje:

Sem redno zaposlen, star 60 let. Imel sem spor s stranko. Me lahko odpustijo?
 

Odgovor:

Delavec se je dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki glede na naravo dela, ki ga opravlja pri delodajalcu, materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala poslovnim interesom delodajalca. Delavec mora upoštevati zahteve in navodila delodajalca v zvezi z izpolnjevanjem pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja.

Delodajalec lahko redno odpove pogodbo o zaposlitvi, če obstaja utemeljen razlog za redno odpoved.

Nedoseganje pričakovanih delovnih rezultatov, ker delavec dela ne opravlja pravočasno, strokovno in kvalitetno, neizpolnjevanje pogojev za opravljanje dela, določenih z zakoni in drugimi predpisi, izdanimi na podlagi zakona, zaradi česar delavec ne izpolnjuje oziroma ne more izpolnjevati pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja je podlaga za redno odpoved iz razloga razlog nesposobnosti.

e-obrazec - Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi nesposobnosti delavca

Kršenje pogodbene obveznosti ali druge obveznosti iz delovnega razmerja je podlaga za odpoved iz krivdnega razloga.

e-obrazec - Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov

Pred odpovedno vas mora delodajalec opozoriti na izpolnjevanje delovnih obveznosti ter o možnosti odpovedi v primeru ponovne kršitve in vam omogočiti možnost zagovora.

e-obrazec - Opozorilo delavcu na izpolnjevanje delovnih obveznosti in možnost odpovedi delovnega razmerja v primeru ponovne kršitve

e-obrazec - Vabilo delavcu na zagovor v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposliti iz krivdnega razloga

Če imate to možnost, imate pravico vključiti sindikat. V tem primeru mora delodajalec obvestiti sindikat.

e-obrazec - Obvestilo sindikatu glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi

Za odgovor, ali je odpoved mogoča v vašem primeru, bi potrebovali več informacij. V primeru odpovedi lahko ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, drugih načinov prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ali odločitev o disciplinski odgovornosti delavca zahtevate v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko izveste za kršitev pravice, pred pristojnim delovnim sodiščem.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Starejši delavec, delavec pred upokojitvijo. Kakšna je razlika?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!