Vprašanje:

Kot redno zaposlena bi rada delala manj kot 40h tedensko, kakšne so opcije? Preko CSD ne gre, ker so otroci starejši.
 

Odgovor:

Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene tudi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa, torej za čas, ki je krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu.

Iz vašega vprašanja sklepamo, da nimate previce do dela s krajšim delovnim časom v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.

Torej nimate pravice zaradi starševstva, iz naslova delne upokojitve, kot starejši delavec, niti kot invalid z zmanjšano delovno zmožnostjo.

V tem primeru se morate za krajši delovni čas dogovoriti sporazumno z delodajalcem, za kar morate skleniti novo pogodbo o zaposlitvi.

e-obrazec - Pogodba o zaposlitvi

V kolikor se delodajalec s tem ne strinja, imate možnost podati odpoved in skleniti novo pogodbo o zaposlitvi za zaposlitev pri (drugem) delodajalcu, za zaposlitev, ki vam ustreza.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Sprememba pogodbe o zaposlitvi - Kdaj zadošča aneks, kdaj pa je potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Kakšne možnosti ima delavec, ki želi odpovedati pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Kaj morate nujno vedeti, preden se odločite za sporazumno prekinitev pogodbe o zaposlitvi.

Informiran.si - Kdaj in kako lahko delavec poda izredno odpoved?

Informiran.si - Kakšne so razlike med redno in izredno odpovedjo, ki jo poda delavec?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!