Vprašanje:

4 ure sem upokojena. Delam 5x4 ure v trgovini. Soboto je bil praznik, Prosta sem bila v sredo, Sedaj imam 4 ure manj. Je to prav?


Odgovor:

Za konkretnejši odgovor bi bilo potrebno preveriti dejanski obračun, ki ga je izdal delodajalec. Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob praznikih Republike Slovenije, ki so določeni kot dela prosti dnevi, in ob drugih, z zakonom določenih dela prostih dnevih. Ta pravica pa se delavcu lahko omeji, če delovni oziroma proizvodni proces poteka nepretrgano ali narava dela zahteva opravljanje dela tudi na praznični dan.

Prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri opravičene odsotnosti z dela se ne vštevajo v dneve letnega dopusta.

Število ur se obračuna glede na to, kolikor ur delavec oddela oz. bi jih moral oddelati. V kolikor na dela prost dan ne delate, ste upravičeni do plačila, kot če bi delali, seveda brez povračil (prihoda na delo in prehrana). 

Predlagamo, da ponovno preverite plačilno listo. Odsotnost na dela prosti dan mora biti plačana. Seveda pa je možno, da je ta dan obračunan ločeno, kot ločena postavka na plačilni listi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!