Vprašanje:

Lahko podjetje izplača regres zaposlenim v različni višini, ali je obvezno, da vsi zaposleni prejmejo enak znesek?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa minimalno višino regresa, ne določa pa dejanske višine, ki jo je delodajalec dolžan izplačati. Delodajalec lahko izplača delavcem različno višino regresa, pri čemer pa morajo vsi delavci dobiti izplačano najmanj minimalno višino regresa.

Delodajalec pa lahko zaposlenim izplača različno višino regresa v kolikor ima za to pravno podlago, kolektivno pogodbo ali  interni akt (pravilnik), kjer je določena višina ali kriterij za različno višino izplačila regresa.

V kolikor delodajalec takšne podlage nima, se lahko različno izplačilo regresa med zaposlenimi smatra kot diskriminatorno.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

Informiran.si - Kje je določeno, koliko regresa mi pripada?

Informiran.si - Ali lahko delodajalec izplača regres tudi po 1. juliju?

Informiran.si - Skrajni rok za izplačilo regresa se izteče konec oktobra

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!