Vprašanje:

Lahko delodajalec vzame 5 dni letnega dopusta? Lani sem imel 27 dni dopusta, letos pa 22 dni. Opravljam isto delo.

 

Odgovor:

Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Delodajalec lahko delavca obvesti tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

e-obrazec - Sklep o določitvi letnega dopusta

Letni dopust se odmeri vsako leto posebej, glede na kriterije, ki jih delavec v tem letu izpolnjuje. Tako je možno, da je delavec upravičen do manj letnega dopusta, kot v predhodnem letu, v kolikor ne izpolnjuje več pogojev, zaradi katerih mu je pripadel dodatni dopust v predhodnem letu.

Delodajalec tako lahko določi manj letnega dopusta. Za presojo, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, pa bi bilo potrebno preveriti odločbo o odmeri letnega dopusta.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!