Vprašanje:

Lahko delodajalec vzame 5 dni letnega dopusta? Lani sem imel 27 dni dopusta, letos pa 22 dni. Opravljam isto delo.

 

Odgovor:

Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Delodajalec lahko delavca obvesti tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

e-obrazec - Sklep o določitvi letnega dopusta

Letni dopust se odmeri vsako leto posebej, glede na kriterije, ki jih delavec v tem letu izpolnjuje. Tako je možno, da je delavec upravičen do manj letnega dopusta, kot v predhodnem letu, v kolikor ne izpolnjuje več pogojev, zaradi katerih mu je pripadel dodatni dopust v predhodnem letu.

Delodajalec tako lahko določi manj letnega dopusta. Za presojo, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, pa bi bilo potrebno preveriti odločbo o odmeri letnega dopusta.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!