Vprašanje:

Odobren imam preostanek dopusta iz 2018 (v juniju) in cel mesec dopusta v juliju. Sme delodajalec stornirati dopust?


Odgovor:

Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Izrabo dopusta iz 2018 vam je delodajalec tako dolžan omogočiti do 30. junija. Izrabo dopusta iz 2019 vam je delodajalec dolžan  zagotoviti v tekočem koledarskem letu. Vi pa ste dolžni do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. 

Glede preklica že odobrenega letnega dopusta s strani delodajalca.

Zakon ne določa možnosti preklica že odobrenega dopusta, ga pa določajo določene kolektivne pogodbe, kjer je običajno določeno, da lahko delodajalec prekliče izrabo odobrenega letnega dopusta, če pride do bistveno spremenjenih pogojev dela, do nujnih potreb delovnega procesa ali višje sile, ko je delo delavca za delodajalca nujno potrebno. Delodajalec je delavcu v takšnem primeru dolžan povrniti dejanske stroške, ki so mu nastali zaradi preklica.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!