Vprašanje:

Lahko delodajalec izplača regres v višini povprečne plače delavca zadnjih 6 mesecev, brez bolniške nad 30 dni?

 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. V letu 2019 to znaša 886,63 EUR.

Ostalih omejitev glede višine regresa zakon ne določa. 

Pri tem pa je možno, da kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca, ali interni akt delodajalca, zavezuje k izplačilu višjega regresa. Za konkretnejši odgovor bi tako morali poznati podlago, na podlagi katere delodajalec obračuna regres za letni dopust.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kje je določeno, koliko regresa mi pripada?

Informiran.si - Po novem regres do višine povprečne plače neobdavčen

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!