Vprašanje:

S 3.12.18 sem pričela bolniški stalež. Pogodba se mi izteče 13.8.19. Kdaj in kako se izplača regres in dopust?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa, da če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa. Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

Letni dopust izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.

Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Glede na to, da ste trenutno bolniško odsotni, letnega dopusta ne morete izrabiti, dokler se ne vrnete iz bolniške odsotnosti. V kolikor se vrnete do zaključka odsotnosti, ga lahko izkoristite skladno z dogovorom z delodajalcem.

Dopust lahko ga koristite tudi v odpovednem roku, delodajalec pa vam je dolžan omogočiti, da ga izkoristite. V kolikor to ni mogoče, denimo zaradi organizacije delovnega procesa, pa se lahko dogovorita za primerno odškodnino.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Ali je delavec dejansko upravičen do nadomestila oz. odškodnine za neizrabljen dopust, se presoja ločeno v vsakem konkretnem primeru.  Po sodni praksi je delavec do odškodnine upravičen, če ni mogel predvideti vzroka, zaradi katerega ni mogel izrabiti letnega dopusta še pred prenehanjem delovnega razmerja.

Kar se tiče roka za izplačilo, mora delodajalec regres izplačati najklasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Roka za izplačilo nadomestila za neizporiščen dopust zakon ne določa in je stvar dogovora med strankama.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

Informiran.si - Ali lahko delodajalec izplača regres tudi po 1. juliju?

Informiran.si - Obdavčitev regresa

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!