Vprašanje:

Lahko prekinem že sklenjeno pogodbo, čeprav še ne delam pri delodajalcu in sklenem drugo pogodbo?
 

Odgovor:

Pravice in obveznosti na podlagi opravljanja dela v delovnem razmerju in vključitev v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja, se začnejo uresničevati z dnem nastopa dela, dogovorjenim v pogodbi o zaposlitvi.

Pravice in obveznosti na podlagi opravljanja dela v delovnem razmerju in vključitev v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja se začnejo uresničevati z datumom nastopa dela tudi v primeru, če delavec tega dne iz opravičenih razlogov ne začne delati. Opravičeni razlogi, zaradi katerih delavec ne začne delati, so primeri, ko je delavec opravičeno odsoten z dela po zakonu ali kolektivni pogodbi, lahko pa jih s pogodbo o zaposlitvi določita tudi stranki sami.

Delovno razmerje se tako sklene s pogodbo o zaposlitvi, vendar po sodni praksi podpisana pogodba o zaposlitvi sama po sebi še nima pravnega učinka. Pravice, obveznosti in odgovornosti pričnejo uresničevati šele z nastopom dela. Četudi so izpolnjene vse druge predpostavke za veljavno sklenitev pogodbe, vključno s podpisom, pogodba ne učinkuje s tem dnem, temveč z dnem nastopa dela. Pogodba o zaposlitvi je namreč realni kontrakt. Delovno razmerje obstaja, če se dejansko izvršuje z bistvenimi elementi, med katere seveda primarno sodi opravljanje dela (in plačilo zanj). Sicer do učinkovanja sklenjene pogodbe o zaposlitvi sploh ne more priti.

Pogoj dejanskega dela izpolnjen tudi, če do nastopa dela ni prišlo iz opravičljivih razlogov.

Pogodba o zaposlitvi vas tako zavezuje šele z nastopom dela. Seveda pa bi bilo potrebno za dejanske možnosti in morebitne posledice preveriti konkretno dokumentacijo v vašem konkretnem primeru.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!