Vprašanje:

17.6 mi poteče porodniška. Po tem dobim odpoved. Regres so izplačevali pri nas 15.6. Dobim celega? Ga moram vrniti pol?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih v 131. členu določa, da ima delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

V 131. členu zakon določa, da če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

V primeru ko vam delovno razmerje preneha med letom, ste tako v tem letu upravičeni le do sorazmernega dela regresa. V kolikor vam delovno razmerje preneha med junijem, vam pripada 5/12 regresa. V kolikor dobite izplačan celoten regres, ste ga dolžni preostanek vrniti.

Ne sme pa ga delodajalec poračunati brez vašega soglasja.

e-obrazec - Soglasje delavca za poračun (pobot) preveč izplačanega regresa

V kolikor soglasja ne podate, ga ima delodajalec pravico iztožiti.

e-obrazec - Zahteva delodajalca delavcu za vračilo preveč izplačanega regresa

e-obrazec - Tožba delodajalca zoper delavca za vračilo regresa

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Moram res vrniti že prejeti regres?

Informiran.si - Kako odpoved pogodbe vpliva na izplačan regres in dodeljen dopust?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!