Vprašanje:

17.6 mi poteče porodniška. Po tem dobim odpoved. Regres so izplačevali pri nas 15.6. Dobim celega? Ga moram vrniti pol?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih v 131. členu določa, da ima delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

V 131. členu zakon določa, da če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

V primeru ko vam delovno razmerje preneha med letom, ste tako v tem letu upravičeni le do sorazmernega dela regresa. V kolikor vam delovno razmerje preneha med junijem, vam pripada 5/12 regresa. V kolikor dobite izplačan celoten regres, ste ga dolžni preostanek vrniti.

Ne sme pa ga delodajalec poračunati brez vašega soglasja.

e-obrazec - Soglasje delavca za poračun (pobot) preveč izplačanega regresa

V kolikor soglasja ne podate, ga ima delodajalec pravico iztožiti.

e-obrazec - Zahteva delodajalca delavcu za vračilo preveč izplačanega regresa

e-obrazec - Tožba delodajalca zoper delavca za vračilo regresa

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Moram res vrniti že prejeti regres?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!