Vprašanje:

Od delavcev se zahteva delovni cas od 8h do 16:30, s tem da traja malica 1 uro. Pol ure je plačane, pol ni. Legalno?

 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima med dnevnim delom delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut. Čas odmora med dnevnim delom se všteva v delovni čas.

Kolikor razumemo, delodajalec delavcu to pravico zagotavlja.

Dodatne "neplačane" pol ure odmora se dejansko upošteva kot preinitev med deljenim delovnim časom. Zakon takšne ureditve ne prepoveduje, je pa seveda potrebno preveriti določila vaše pogodbe o zaposlitvi in morebitne kolektivne pogodbe oz. internega akta delodajalca, ki konkretneje ureja delovni čas v vašem podjetju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!