Vprašanje:

Sem invalid 1. kategorije. Lahko delam 2-3-ure po podjemni pogodbi, ne da bi mi ukinili pokojnino?
 

Odgovor:

Načeloma ne. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v 63. členu določa, da invalid I. kategorije ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela in nima pa več preostale delovne zmožnosti.

Do tega statusa in posledično tudi do invalidske pokojnine ste tako upravičeni, ker nimate vrč preostale delovne zmožnosti in tako ne more opravljati nobenega dela, kar velja tudi za delo po pogodbi civilnega prava, kot je podjemna pogodba.

Seveda pa bi bilo potrebno za konkretnejši odgovor poznati tudi več informacij o vaši zadevi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!