Vprašanje:

Lahko kot trgovka v trgovini rečem, da delam samo 40 ur/tedensko in ne 56 oz., da delam manj? Sem invalid 3. kategorije.
 

Odgovor:

Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije določa, da se poleg elementov delovnega časa, ki jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja, po tej kolektivni pogodbi kot delovni čas šteje tudi čas priprave na delo in zaključka dela, ter čas izvedbe inventure.

Enakomerno razporejen tedenski polni delovni čas, vključno z nadurami, ne sme presegati 48 ur. V primeru pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas, je potrebno upoštevati načelo sorazmernosti.

V primeru neenakomerno razporejenega in začasno prerazporejenega delovnega časa tedenski delovni čas, vključno z nadurami, ne sme preseči 56 ur. V primeru pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas je potrebno upoštevati načelo sorazmernosti.

Glede na vaš status invalida III. kategorije veljajo omejitve glede na vašo preostalo delovno zmožnost. Delodajalec vas mora prerazporediti na delovno mesto, skladno z omejitvami določenimi v odločbi invalidske komisije, določilo o dnevnem ali tedenskem delovnem času in razporeditvi delovnega časa pa je del vaše pogodbe o zaposlitvi.

V kolikor menite, da delovno mesto, na katerega vas je razporedil delodajalec ni ustrezno, lahko zahtevate dopolnilno mnenje invalidske komisije o ustreznosti vašega delovnega mesta.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!