Vprašanje:

Javna uprava. Izredna odpoved - 5 neopravičenih izostankov iz službe. Morajo dati izredno odpoved? Kako dolg je odpovedni rok?
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o javnih uslužbencih pogodba o zaposlitvi javnega uslužbenca preneha veljati na načine, ki jih določa  Zakon o delovnih razmerjih, ter da se za posamezne načine prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi uporablja zakon o delovnih razmerjih, če ZJU ne določa drugače.

Po določilih Zakona o delovnih razmerjih delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih za svojo odsotnost pa ne obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in mogel storiti.

e-obrazec - Vabilo delavcu na zagovor v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi

e-obrazec - Izredna odpoved delodajalca, zaradi neupravičenega izostanka delavca z dela

V primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, delovno razmerje preneha brez odpovednega roka. V primeru ko gre za odpoved zaradi neupravičene odsotnosti, delavcu preneha pogodba o zaposlitvi s prvim dnem neupravičene odsotnosti z dela, če se ne vrne na delo do vročitve izredne odpovedi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!