Vprašanje:

Javna uprava. Izredna odpoved - 5 neopravičenih izostankov iz službe. Morajo dati izredno odpoved? Kako dolg je odpovedni rok?
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o javnih uslužbencih pogodba o zaposlitvi javnega uslužbenca preneha veljati na načine, ki jih določa  Zakon o delovnih razmerjih, ter da se za posamezne načine prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi uporablja zakon o delovnih razmerjih, če ZJU ne določa drugače.

Po določilih Zakona o delovnih razmerjih delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih za svojo odsotnost pa ne obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in mogel storiti.

e-obrazec - Vabilo delavcu na zagovor v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi

e-obrazec - Izredna odpoved delodajalca, zaradi neupravičenega izostanka delavca z dela

V primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, delovno razmerje preneha brez odpovednega roka. V primeru ko gre za odpoved zaradi neupravičene odsotnosti, delavcu preneha pogodba o zaposlitvi s prvim dnem neupravičene odsotnosti z dela, če se ne vrne na delo do vročitve izredne odpovedi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!