Vprašanje:

Lani, 17. maja, me je delodajalec premestil v drugi oddelek brez obrazložitve. Pogodbo sem dobil letos 1.2. Je to zakonito?
 

Odgovor:

Delavec je dolžan drugo delo opravljati v primerih, ki jih določajo posamezne kolektivne pogodbe oz. drugi zakoni. 

V vsakem primeru pa se opravljanje drugega dela odredi pisno, ko je namen ohranitev zaposlitve ali zagotovitve nemotenega poteka delovnega procesa.

e-obrazec - Začasna odreditev drugega dela

Kolikor razumemo, pa gre v vašem primeru za drugo delovno mesto in dejansko drugo delo, ki ga morate opravljati. Naziv delovnega mesta oziroma vrsta dela, s kratkim opisom dela, ki ga morate opravljati po pogodbi o zaposlitvi je del pogodbe o zaposlitvi. Ko pride do spremembe teh določb, je potrebno podpisati novo pogodbo o zaposlitvi.

e-obrazec - Pogodba o zaposlitvi

Vsekakor ocenjujemo, da je v vašem primeru prišlo do kršitev, vendar bi za konkretnejši odgovor morali pregledati celotno zadevo in konkretno dokumentacijo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Sprememba pogodbe o zaposlitvi - Kdaj zadošča aneks, kdaj pa je potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi? 

Informiran.si - Kdaj vam delodajalec lahko odredi opravljanje drugega dela?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!