Vprašanje:

Kdaj bom zaščiten delavec? Star sem 55 let. Moram delati tudi popoldansko izmeno?
 

Odgovor:

Starejši delavec, kot ga opredeljuje Zakon o delovnih razmerjihje delavec, starejši od 55 let.

Kot starejši delavec lahko sklenete pogodbo o zaposlitvi oziroma imate pravico, da začnete delati s krajšim delovnim časom od polnega na istem ali drugem ustreznem delovnem mestu, če se delno upokojite.

Upravičeni ste do dodatnih 3. dni letnega dopusta.

Delodajalec starejšemu delavcu, brez delavčevega pisnega soglasja, ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

določilo o dnevnem in tedenskem delovnem času je del vaše pogodbe o zaposlitvi. Pri delu v popoldanski izmeni ne gre za nadurno delo. Omejitev bi lahko veljala, v kolikor bi popoldanska izmena vključevala nočno delo. Kot nočno delo se šteje delo v času med 23. in šesto uro naslednjega dne. Če je z razporeditvijo delovnega časa določena nočna delovna izmena, se šteje za nočno delo osem nepretrganih ur v času med 22. in sedmo uro naslednjega dne.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdo in kdaj lahko opravlja nadurno delo?

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!