Vprašanje:

Sem noseča. Pogodbo imam za določen čas. Delam v trgovinski dejavnosti. So mi dolžni pogodbo podaljšati do porodniške?
 

Odgovor:

Ne. Delovno razmerje za določen čas se izteče, ko se izteče pogodba o zaposlitvi. Stranki nista zavezani k sklenitvi nove pogodbe in podaljšanju delovnega razmerja, če tako ne želita.

Predvidevamo, da se vaše vprašanje nanaša na 115. člen Zakona o delovnih razmerjih, ki res opredeljuje varstvo pred odpovedjo delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta, vendar pa se ta člen nanaša na odpoved pogodbe in ne na ne-podaljšanje. 

Delodajalec vam tako pogodbe o zaposlitvi ne sme odpovedati (prekiniti pred njenim iztekom), razen če bi šlo za izredno odpoved, ni pa dolžan skleniti nove pogodbe o zaposlitvi, ko se le-ta izteče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!