Vprašanje:

Žena sodelavca ima 2 otroka iz prejšnjega razmerja. Živijo v skupnem gospodinjstvu. Mu pripada dopust za otroka?
 

Odgovor:

Dodatni dopust za otroka določa 159. člen Zakona o delovnih razmerjih, kjer je opredeljeno, ima delavec pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Dodatno zakon tega določila ne opredeljuje. Za konkretnejši odgovor bi bilo potrebno zadevo preveriti podrobneje, vendar po našem mnenju sodelavcu dodatni dopust ne pripada, v kolikor ne gre za njegovega biološkega ali biološkega otroka oz. v kolikor neguje in varuje otroka na podlagi veljavnega izvršilnega naslova, v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja in delavec-skrbnik za svojega varovanca, ki ga dejansko neguje in varuje.

V kolikor bi bil namen tega določila za dodatni dopust temu namenjen, bi zakonodajalec to opredelil podrobneje, kot denimo v primeru odsotnosti zaradi osebnih okoliščin, kjer delavcu pripada odsotnost tudi ob otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!