Vprašanje:

Ali banka izplača delavcem pomoč ob izgubi staršev? S starši ne živimo  na istem naslovu. Se mi izplača včlaniti v sindikat? 
 

Odgovor:

Iz vsebine vprašanja sklepamo, da ga postavljate kot delavec zaposlen v banki.

Kolektivna pogodba dejavnosti bančništva Slovenije glede solidarnostne pomoči določa, da se delavcu oziroma njegovim ožjim družinskim članom (zakoncu oziroma zunajzakonskemu partnerju, otrokom, posvojencem, staršem, posvojiteljem, rejnikom, rejencem) izplača solidarnostna pomoč v naslednjih primerih:

  • smrti delavca,
  • smrti v družini delavca,
  • elementarni nesreči ali požaru, ki prizadene delavca in njegovo družino,
  • nastanek invalidnosti delavca.

O solidarnostni pomoči v primeru daljše bolezni delavca, v primeru izjemnih socialnih težav delavca in njegove družine ali v primeru telesne okvare delavca odloči delodajalec na predlog sindikata ali delavca.

Zneske solidarnostne pomoči za primere iz prvega odstavka določa kolektivna pogodba pri delodajalcu ali splošni akt delodajalca.

Ob polni invalidski upokojitvi pripada delavcu solidarnostna pomoč zaradi invalidnosti in odpravnina ob upokojitvi.

Pri presoji ali se vam izplača včlaniti v sindikat ali ne, gre za vašo prosto presojo. Vsekakor pa predlagamo, da se o morebitnih koristih predhodno posvetujete predstavniki vašega sindikata.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!