Vprašanje:

Se dobi odpravnina v primeru smrti? Če delavec umre, je upravičen do odpravnine?
 

Odgovor:

Ne. Smrt delavca je sicer naveden kot razlog za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v 80. členu Zakona o delovnih razmerjih vendar pa zakon odpravnine v tem primeru ne določa.

Določajo pa nekatere kolektivne pogodbe solidarnostno pomoč, ki se izplača v primeru smrti delavca. Bi pa bilo potrebno za odgovor, ali pripada solidarnostna pomoč v vašem primeru, preveriti določila kolektivne pogodbe, ki velja v vašem primeru.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kakšen je nov postopek po katerem lahko delavec poda izredno odpoved?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!