Vprašanje:

Se dobi odpravnina v primeru smrti? Če delavec umre, je upravičen do odpravnine?
 

Odgovor:

Ne. Smrt delavca je sicer naveden kot razlog za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v 80. členu Zakona o delovnih razmerjih vendar pa zakon odpravnine v tem primeru ne določa.

Določajo pa nekatere kolektivne pogodbe solidarnostno pomoč, ki se izplača v primeru smrti delavca. Bi pa bilo potrebno za odgovor, ali pripada solidarnostna pomoč v vašem primeru, preveriti določila kolektivne pogodbe, ki velja v vašem primeru.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kakšen je nov postopek po katerem lahko delavec poda izredno odpoved?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!