Vprašanje:

Lahko opravljam delo po podjemni pogodbi in dežurstvo v primeru skrajšanega delovnega časa zaradi starševstva?
 

Odgovor:

48. člen Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih določa, da pravica do nadomestilo plače, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo po tem zakonu in vključuje materinsko nadomestilo, očetovsko nadomestilo in starševsko nadomestilo, preneha, če Inšpekcija nadzora delovnih razmerij v okviru Inšpektorata Republike Slovenije za delo ugotovi, da oseba v času izrabe dopusta dela po pogodbi o zaposlitvi ali opravlja samostojno dejavnost.

Pravica do nadomestila preneha tudi, če oseba začne delati po pogodbi o zaposlitvi ali začne opravljati samostojno dejavnost.

Med starševskim dopustom se tako lahko opravlja osebno dopolnilno delo na podlagi vrednotnic, popoldanska dejavnost kot s.p. oz. delo prek avtorske ali druge civilne pogodbe (pod pogojem, da takšno delo nima elementov delovnega razmerja).

e-obrazec - Podjemna pogodba

Kar se tiče dežurstva, ki bi potrebno preveriti, ali gre v tem primeru za nočno oz. nadurno delo. Zakon o delovnih razmerjih določa, da delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.

Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, ter enemu od delavcev – staršev, ki neguje in varuje otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, in ki živi sam z otrokom, se sme naložiti, da opravlja nadurno delo ali delo ponoči, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo z njegovim predhodnim pisnim soglasjem.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Elementi delovnega razmerja

Informiran.si - Kaj je podjemna pogodba in čemu je namenjena?

Informiran.si - Kdo in kdaj lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!