Vprašanje:

30.10. mi poteče pogodba. Imam odpovedni rok? Koliko dopusta lahko prenesem, saj ga imam se 8 dni in mi ga ne da?
 

Odgovor:

Glede odpovednega roka. Ne. Pogodba za določen čas poteče, ko se izteče obdobje, za katerega je sklenjena. Da bi se izognili nesporazumom in negativnim posledicam, ki jih lahko prinese delo delavca po poteku pogodbe, je priporočljivo, da stranki razčistita, ali bosta delovno razmerje podaljšali ali ne.

e-obrazec - Obvestilo o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi, sklenjene za določen čas

Odpovedni rok se upošteva v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ne ob poteku.

Delavcu, ki preneha delovno razmerje med koledarskim letom, pripada sorazmerni del dopusta, ki ga je odmeril delodajalec. 1/12 za vsak dopolnjen mesec dela v tem letu. V vašem primeru vam v 2018 tako ne pripada celoten odmerjen dopust ampak 9/12 dopusta, ki vam ga je za koledarsko leto 2018 odmeril delodajalec.

Dopust vam je delodajalec dolžan dopustiti, da ga izkoristite. V kolikor to ni možno, se lahko z njim dogovorite za ustrezno odškodnino.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!