Vprašanje:

Nedelja je všteta v minimalno plačo. Če delam nedeljo dobim manj razlike do minimalne plače, na trr pa vedno enako. Je to ok?
 

Odgovor:

Da bi lahko presodili ali prihaja do kršitev pri obračunu plače, bi bil potreben vpogled v vašo pogodbo o zaposlitvi in pisen obračun plače. Načeloma pa je dodatek za delo v nedeljo izvzet iz minimalne plače. Torej bi morali, ko opravljate delo v nedeljo, dobiti izplačan znesek minimalne plače, plus dodatek za minimalno plačo.

Kot jo določa Zakon o minimalni plači je delavec ima pravico do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače, določene v skladu s tem zakonom.

Minimalna plača je mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času.

V minimalno plačo se ne vštevajo:

  • dodatek za nočno delo,
  • dodatek za delo v nedeljo,
  • dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu.

Delavec, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do sorazmernega dela minimalne plače.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nova minimalna plača po 1.1.2016

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!