Vprašanje:

Kolektivna pogodba pravi: "za 2 dni se poveča letni dopust" za "mati z otrokom do 15 let". Koliko pripada za 2 otroka?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi bilo potrebno preveriti natančno doličilo kolektivne pogodbe. Običajno je namreč priterij dodatno pojasnjen v nadaljevanju oz. so ob kolektivni pogodbi objavljena tudi pojasnila členov kolektivne pogodbe.

Zakon o delovnih razmerjih tako denimo določa, da ima delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti. Kolektivne pogodbe pa običajno navajajo seznam kriterijev, ki jih mora delavec izpolnjevati za upravičenost do dodatnega dopusta, običajno pa navajajo tudi, ali se posamezni kriteriji seštevajo ali ne.

Iz navedenega vprašanja ni povsem jasno, kako so kriteriji opredeljeni v nadaljevanju in ali se dodatni dnevi dopusta seštevajo ali ne, zato vam na žalost, brez dodatnih informacij, ne moremo podati povsem konkretnega odgovora na vaše vprašanje.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!