Vprašanje:

Upokojila sem se. Imam neizplačan dopust. Koliko bi mi ga morali izplačati? Imam ga še 27 dni.

 

Odgovor:

Najprej je potrebno pojasniti, da ste, ko vam delovno razmerje preneha, upravičeni do le sorazmernega, ne celotnega dopusta.

Tako ste v konkretnem koledarskem letu upravičeni do 1/12 dopusta za vsak dopolnjeni mesec zaposlitve pri delodajalcu, v tem konkretnem koledarskem letu.

Kar se tiče odškodnine za neizrabljen dopust. Načeloma se dopustu ne morete odpovedati. Izjema je le ob prenehanju delovnega razmerja. V takšnem primeru se lahko delavec in delodajalec dogovorita za odškodnino, v zameno za neizrabljen dopust. 

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Višina odškodnine je stvar dogovora med strankama. V kolikor dogovor ni mogoč, lahko vložite ustrezno tožbo na pristojno delovno sodišče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Kako odpoved pogodbe vpliva na izplačan regres in dodeljen dopust?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!