Vprašanje:

20.7 sem dal odpoved, odpovedni rok je 45 dni (3.9. končam). Lahko koristim letni dopust in kaj narediti če ne morem?
 

Odgovor:

Najprej naj omenimo, da delavcu, ki mu delovno razmerje preneha med letom, pripada sorazmerni del dopusta in regresa, 1/12 za vsak mesec zaposlitve. V 2018 vam pri delodajalcu pripada 8/12 dopusta in regresa.

Dopust se izrablja sporazumno, lahko ga koristite tudi v odpovednem roku, delodajalec pa vam je dolžan omogočiti, da ga izkoristite. V kolikor to ni mogoče, denimo zaradi organizacije delovnega procesa, pa se lahko dogovorita za primerno odškodnino.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!