Vprašanje:

Imam pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost, če sem fizična oseba z dejavnostjo za 5 mesecev-sobodajalec?
 

Odgovor:

Vsekakor predlagamo, da se za konkreten odgovor obrnete na svojo enoto ZRZS, kjer vam bodo lahko podali konkreten odgovor, glede na vaše konkretne podatke.

Do denarnega nadomestila je upravičen:

  • kdor je bil pred nastankom brezposelnosti zavarovan za primer brezposelnosti najmanj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih oziroma
  • je mlajši od 30 let in je bil pred nastankom brezposelnosti zavarovan najmanj šest mesecev v zadnjih 24 mesecih,
  • če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal) in

če mu delovno razmerje ni prenehalo po lastni krivdi ali volji.

V kolikor niste bili zavarovani na podlagi delovnega razmerja, ne morete uveljaviti pravice do denarnega nadomestila, če odjava iz vseh socialnih zavarovanj ni bila posledica objektivnih razlogov.

Med objektivne razloge za odjavo iz zavarovanja se štejejo zlasti: dalj časa trajajoča bolezen zavarovanca, insolventnost, stečaj, elementarna nesreča, večja materialna škoda na premoženju zavarovanca, izguba poslovnega prostora ali izguba poslovnega partnerja, na katerega je bilo v pretežni meri vezano poslovanje in drugi primerljivi objektivni razlogi.

Pravice iz zavarovanja pridobi zavarovanec na podlagi plačila prispevkov, razen osebe, ki je bila vključena v zavarovanje na podlagi delovnega razmerja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!