Vprašanje:

Ali aneks št. 3 za trgovinsko dejavnost dovoljuje mami z gibalno oviranim otrokom starim 8 let in odločbo CSD-ja (nega), delo ob nedeljah?
 

Odgovor:

Delo v nedeljo v trgovini določa Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije, pri čemer pa od začetka leta 2018 veljajo nove omejitve, ki jih določa  Aneks številka 3 h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije.

Po določilih Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije dela ob nedeljah ni dovoljeno naložiti:

  • delavcu, ki skrbi za otroka do treh let starosti,
  • delavki, v času nosečnosti in še eno leto po porodu, oziroma ves čas ko doji otroka,
  • enemu od delavcev – staršev, ki ima hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo.

Delodajalec mora, za delavce, za katere ne veljajo omejitve ali prepoved iz prejšnjega odstavka, z letnim razporedom delovnega časa določiti takšen razpored delovnega časa, da delavec ne bo razporejen na delovno obveznost več kot na dve (2) nedelji v mesecu, vendar ne več kot petnajst (15) nedelj v letu.

Bolj natančno, kaj pomeni huda bolezen, telesna ali duševna prizadetost otroka, kolektivna pogodba ne določa. Ta ocena se opravi za vsak primer posebej.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!