Vprašanje:

Bila sem leto dni na čakanju, nato 2 leti neprekinjeno na bolniški. Mi pripada dopust iz preteklih let ali propade?
 

Odgovor:

162. člen Zakona o delovnih razmerjih določa da lahko delavec izrabi ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Letni dopust je načeloma nemenjen izrabi v tekočem koledarskem letu. Pri tem mora delavec vsaj 2 tedna izrabiti v tekočem letu,  preostanek pa lahko prenese v naslednje leto.

Kot omenjeno se lahko preostanek dopusta prenese v naslednje leto in porabi najkasneje (v primeru bolniške ali porodniške odsotnosti) do 31.12. naslednjega leta. Dopust iz kasnejših let, ki ga ne porabite, propade.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!