Vprašanje:

Bila sem leto dni na čakanju, nato 2 leti neprekinjeno na bolniški. Mi pripada dopust iz preteklih let ali propade?
 

Odgovor:

162. člen Zakona o delovnih razmerjih določa da lahko delavec izrabi ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Letni dopust je načeloma nemenjen izrabi v tekočem koledarskem letu. Pri tem mora delavec vsaj 2 tedna izrabiti v tekočem letu,  preostanek pa lahko prenese v naslednje leto.

Kot omenjeno se lahko preostanek dopusta prenese v naslednje leto in porabi najkasneje (v primeru bolniške ali porodniške odsotnosti) do 31.12. naslednjega leta. Dopust iz kasnejših let, ki ga ne porabite, propade.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!