Vprašanje:

Je lahko neto plača z dodatkom na nočno delo in delo ob nedeljah in praznikih pod 613,00 evrov?
 

Odgovor:

Zakon o minimalni plači določa da ima delavec, ki pri delodajalcu v Republiki Sloveniji dela poln delovni čas, pravico do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače, določene v skladu s tem zakonom.

Minimalna plača je mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času.

V minimalno plačo se ne vštevajo:

  • dodatek za nočno delo,
  • dodatek za delo v nedeljo,
  • dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu.

Delavec, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do sorazmernega dela minimalne plače.

Trenutna bruto minimalna plača znaša 842,79 EUR. Neto znesek znaša okvirno 640 EUR. Sploh glede na dodatke bi sklepali, da je izplačilo plače prenizko, bi pa morali za točen odgovor poznati več informacij.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nova minimalna plača po 1.1.2016

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!