Vprašanje:

21.2. sem zaključil z delom v podjetju. Do kdaj mi morajo izplačati letošnji dopust? Nisem ga mogla koristiti. Dobim regres? 

 

Odgovor:

Delodajalec mora primarno delavcu omogočiti, da dopust izkoristi. V kolikor to ni mogoče iz objektivnega razloga, na katere delavec nima vpliva, pa se lahko delavec in delodajalec, ob prenehanju delovnega razmerja, dogovorita za nadomestilo oz. za za odškodnino.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Roka za izplačilo te odškodnine ne določa. Načeloma je to stvar dogovora med delavcem in delodajalcem, smiselno pa bi bilo, da se vam izplača ob prenehanju delovnega razmerja, oz. ob zadnji plači.

Rok za izplačilo regresa je 30.6..

Omeniti je potrebno da ima delavec, ki mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

Torej vam v letu 2018 s strani trenutnega delodajalca pripada sorazmerni del letnega dopusta in sicer 1/12 dopusta in 1/12 regresa.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!