Vprašanje:

Vabljena sem kot priča za nezgodo pred 6 leti v podjetju. Tam sem zaposlena in lahko izgubim službo če pričam. Kaj predlagate.
 

Odgovor:

Zakon o pravdnem postopku določa, da mora vsak, kdor je povabljen za pričo, na povabilo priti, in če ni z zakonom drugače določeno, mora tudi pričati. Kot priče se smejo zaslišati le osebe, ki so zmožne dati podatke o dejstvih, ki se dokazujejo.

Če priča, ki je bila v redu povabljena, ne pride in svojega izostanka ne opraviči ali če se brez dovoljenja ali opravičenega razloga odstrani s kraja, kjer bi morala biti zaslišana, sme sodišče odrediti, da se privede s silo na svoje stroške, sme pa jo tudi kaznovati v denarju do 1.300 eurov.

Na pričanje tako morate priti. 

Dodatno pa naj omenimo, da po določilih Zakona o delovnih razmerjih diskriminirane osebe in osebe, ki pomagajo žrtvi diskriminacije, delavci, ki so žrtve trpinčenja, ne smejo biti izpostavljene neugodnim posledicam zaradi ukrepanja, ki ima za cilj uveljavitev prepovedi diskriminacije. V kolikor bi do neugodnih posledic prišlo se lahko obrnete na pristojni Inšpektorat za delo ali zahtevate sodno varstvo na pristojnem delovnem sodišču.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!