Vprašanje:

Delodajalec vsak dan med 16.00 in 20.00h pokliče in opiše potek dela za naslednji dan. Je to stanje pripravljenosti?

 

Odgovor:

Delavec je v času pripravljenosti na domu v vsakem trenutku na razpolago delodajalcu, da ga pozove na izpolnjevanje obveznosti po pogodbi o zaposlitvi. 

Pri tem pripravljenost na delo pomeni delovno obveznost delavca, ki mora imeti pravno podlago bodisi v pogodbi o zaposlitvi, kolektivni pogodbi ali zakonu in je ni mogoče uvesti z enostranskimi akti delodajalca. 

Kolikor razumemo, gre za razporejanje delovnih nalog s strani delodajalca, pričemer pa morate v ta namen biti na razpolago delodajalcu v omenjenem časovnem obdobju. V tem primeru bi bilo, po našem mnenju, to urediti v vaši pogodbi o zaposlitvi, v kolikor ni urejeno v vaši kolektivni pogodbi ali zakonu, pripadel pa bi vam tudi ustrezen dodatek.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!