Vprašanje:

V podjetju delamo praznike samo 4-izmenci. Ostali so doma. Podjetje ima takšen plan. Moram delat, saj je dela prost dan?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa, ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob praznikih Republike Slovenije, ki so določeni kot dela prosti dnevi, in ob drugih, z zakonom določenih dela prostih dnevih. Pri tem se ta pravica delavcu lahko omeji, če delovni oziroma proizvodni proces poteka nepretrgano ali narava dela zahteva opravljanje dela tudi na praznični dan.

Za konkreten odgovor, ali je trenutna ureditev v podjetju neustrezna, bi bilo potrebno preveriti vašo pogodbo o zaposlitvi, določila morebitnih internih aktov delodajalca in kolektivne pogodbe, ter tudi delovni proces v podjetju. V primeru, da smatrate, da prihaja do kršitev, lahko podate prijavo na pristojni Inšpektorat za delo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in kdo lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!