Vprašanje:

Pogodbo imam do 30.09.2018. Napovedana mi je odpoved, zaradi trenutne bolniške. Lahko dobim odpoved v tem času?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, v vašem primeru ne gre za iztek pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki se lahko izteče, četudi ste odsotni zaradi bolezni, ampak gre za odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca, pred iztekom pogodbe.

Najprej moramo opozoriti, da se, po določilih Zakona o delovnih razmerjih, začasna odsotnost z dela zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe ali nege družinskih članov po predpisih o zdravstvenem zavarovanju ali odsotnost z dela zaradi izrabe starševskega dopusta po predpisih o starševstvu, šteje kot neutemeljen razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Lahko pa vam delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, krivdnega razloga ali razloga nesposobnosti, čeprav ste v času odpovedi bolniško odsotni.

Pri odpovedi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti, se vam, v kolikor boste v času izteka odpovednega roka še vedno odsotni z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, vam bo prenehalo delovno razmerje z dnem, ko se delavec boste oziroma bi se morali vrniti na delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!