Vprašanje:

Zaposlena dela med tednom od 7h do 14h, sobote so celodnevne (12 ur). Ji pripada dopust za izmensko delo?

 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih ne določa dodatnega dopusta zaradi izmenskega dela (ko je delovni čas razdeljen na točno določena časovna obdobja). V Vašem primeru se delovni čas po našem mnenju ne smatra kot izmensko delo.

Po določilih Zakon o delovnih razmerjih letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca. 

Do najmanj treh ni dodatnega dopusta so upravičeni:

  • starejši delavec (starejši od 55 let),
  • invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in
  • delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke.

Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

Delavec, ki še ni dopolnil 18 let starosti, ima pravico do letnega dopusta, povečanega za sedem delovnih dni.

Dodatni dopust pa pripada tudi delavcem, ki opravljajo nočno delo.

Lahko pa dodaten dopust (tudi za izmensko delo) opredeljuje kolektivna pogodba. Za konkreten odgovor bi tako morali preveriti določila vaše kolektivne pogodbe.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!