Vprašanje:

Kdaj dobiš dodatne 3 dni dopusta za starejše delavce? V letu, ko dopolniš 55 let ali v naslednjem?
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o delovnih razmerjih je starejši delavec zaposleni, ki je dopolnil 55 let. Starejši delavec ima pravico do 3. dodatnih dni dopusta.

Glede opredelitve, kdaj mora biti izpolnjen pogoj starosti delavca, da se upošteva pri priznanju pravice do dodatnih dni letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, je treba upoštevati tudi ureditev v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca.

V kolikor za delodajalca ne velja nobena kolektivna pogodba, ali pa kolektivna pogodba tega natančneje ne določa, je s strani delodajalcev običajna praksa, da se pri odmeri letnega dopusta upošteva tako kriterije, ki jih delavec izpolnjuje v času odmere, kot tudi kriterije, ki jih bo delavec izpolnil tekom koledarskega leta za katerega se letni dopust odmerja. Pri tem je pomembno, da delodajalec kriterije enakovredno upošteva pri vseh delavcih.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!