Vprašanje:

Iz bolniške sem odšla v invalidski pokoj. Kako je z mojim dopustom za 2017? Mi ga mora delodajalec izplačati ali mu ni treba?
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o delovnih razmerjih se delavec ne sme odpovedati dopustu v zameno za odškodnino. Izjema je odškodnina za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Tudi v tem primeru pa delavec ni vedno upravičen do nadomestila oz. odškodnine. Ali je delavec upravičen do nadomestila se ugotavlja in presoja v vsakem primeru posebej. Pri tem velja, da je delavec do nadomestila upravičen, v kolikor ga ni mogel izkoristiti iz objektivnih razlogov.

Pri tem je tako pomembno vedeti ali je imel delavec dejansko možnost izkoristiti svojo pravico do letnega dopusta ali pa je to možnost izgubil zaradi nepredvidljivih dogodkov. 

Na žalost ste podali premalo informacij, da bi lahko z gotovostjo odgovorili, ali vam nadomestilo pripada ali ne. Kot omenjeno pa načeloma velja, da ste do nadomestila upravičeni če niste mogli predvideti vzroka, zaradi katerega niste mogli izrabiti letnega dopusta še pred prenehanjem delovnega razmerja.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!