Vprašanje:

Delavcu, zaposlenemu za določen čas, po izteku pogodbe, ko je na bolniški, pripada izplačilo dopusta. Lahko bi ga koristil.
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih prepoveduje, da bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, razen ob prenehanju delovnega razmerja, ko se delavec in delodajalec lahko dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Do ustreznega nadomestila za neizkoriščen letni dopust je delavec upravičen, v kolikor ga ni mogel izkoristiti iz objektivnih razlogov.

Pri presoji, ali delavcu odškodnina pripada je bistveno dejstvo, ali je imel delavec dejansko možnost izkoristiti svojo pravico do letnega dopusta ali pa je to možnost izgubil zaradi nepredvidljivih dogodkov. 

Ali je delavec upravičen do nadomestila oz. odškodnine za neizrabljen dopust, je v konkretnem primeru težko presoditi, saj se vsak primer presoja ločeno. Načeloma pa velja, da je delavec do odškodnine upravičen, če ni mogel predvideti vzroka, zaradi katerega ni mogel izrabiti letnega dopusta še pred prenehanjem delovnega razmerja.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!