Vprašanje:

Po zaključku porodniške me želi delodajalec premestiti na nižje delovno mesto. Kakšne so moje pravice v tem primeru? 
 

Odgovor:

V primeru spremembe naziva delovnega mesta in vrste dela je potrebno skleniti novo pogodboo zaposlitvi.

e-obrazec - Pogodba o zaposlitvi

V kolikor ne želite sprejeti nove zaposlitve, velja stara pogodba o zaposlitvi. V kolikor obstajajo za to razlogi, pa lahko delodajalec to pogodbo odpove, seveda pa v vašem primeru veljajo omejitve glede odpovedi.

Delodajalec namreč ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.

V tem času delodajalec ne sme opraviti nobenega ravnanja, ki je sicer potrebno za odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma za zaposlitev novega delavca.

V tem primeru vam tako v tem času ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca.

Lahko pa odpove pogodbo o zaposlitvi, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Več si lahko preberete v člankih:

Informiran.si - Kdaj lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Sprememba pogodbe o zaposlitvi - Kdaj zadošča aneks, kdaj pa je potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi? 

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi? 

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi? 

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine? 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!