Vprašanje:

Sem samohranilka dveh otrok. Stara sta 4. leta in 12. let. Sem opravičena dela v nedeljo?
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o delovnih razmerjih lahko delodajalec delavcu samohranilcu, ki neguje otroka mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, in ki živi sam z otrokom, naloži nadurno delo samo z njegovim predhodnim pisnim soglasjem.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

Podrobnejše omejitve lahko določa vaša pogodba o zaposlitvi, kolektivna pogodba, ali interni akti delodajalca. 

Zakon o delovnih razmerjih pri tem ne določa delo v nedeljo kot nadurno delo. Za odgovor, kaj se šteje kot nadurno delo v vašem primeru, je potrebno preveriti določila o delovnem času v vaši pogodbi o zaposlitvi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdo in kdaj lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!