Vprašanje:

Imam še 15 dni dopusta za 8 ur. Pogodba poteče, potem se zaposlim na 4 ure. Imam pravico, da ga izkoristim ali ga moram prenesti?
 

Odgovor:

Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dneh. Iz tega vidika ni pomembno, ali ste zaposleni za polni ali za krajši delovni čas.

Kolikor razumemo, imate trenutno z delodajalcem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas in da določen čas, po njenem poteku pa boste sklenili novo delovno razmerje pri istem delodajalcu.

Na tej podlagi vam trenutno pripada sorazmerni dopust in sicer glede na trenutno določeno trajanje delovnega razmerja.

Ko boste sklenili novo pogodbo o zaposlitvi, vam bo pripadel preostali letni dopust, sorazmeren trajanju zaposlitve po novi pogodbi.

Trenutno ste tako upravičeni zgolj do sorazmernega dopusta, glede na trenutno veljavno pogodbo o zaposlitvi.

V kolikor ne bo prišlo do sklenitve (podaljšanja) delovnega razmerja, vam mora delodajalec omogočiti izrabo dopusta, dogovorita pa se lahko tudi za odškodnino.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

V kolikor bo delovno razmerje teklo naprej, pa lahko načeloma dopust (zmanjšan za 2 tedna) prenesete v naslednje leto in ga porabite najkasneje do 30. junija.

Več si lahko preberete spodaj:

 

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!