Vprašanje:

Datum upokojitve 31.5.2020, na zavod lahko grem kot višek s 1.5.2018, starost 59 let. Kako je z odpovednim rokom?
 

Odgovor:

Ker niste navedli drugih podatkov, vam lahko podamo odgovor na podlagi določil Zakona o delovnih razmerjih. Pri tem sklepamo, da vam bo delodajalec podal odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Pri izračunu trajanja odpovednega roka se štejejo dopolnjena leta dela pri delodajalcu (šteje se tudi doba zaposlitve pri njegovih pravnih prednikih).

Če je delavec pri delodajalcu zaposlen manj kot eno leto, znaša odpovedni rok 15 dni. V kolikor je delavec pri delodajalcu zaposlen nad enim letom, je minimalni odpovedni rok 30 dni. V kolikor je delavec pri delodajalcu zaposlen več kot dve leti se odpovedni rok v trajanju 30 dni za vsako izpolnjeno leto zaposlitve pri delodajalcu poveča za dva dni, največ pa do 60 dni.

Če je delavec pri delodajalcu zaposlen več kot 25 let je odpovedni rok 80 dni, če ni s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določen drugačen odpovedni rok, vendar ne krajši kot 60 dni.

Konkretneje lahko odpovedni rok določa vaša pogodba o zaposlitvi oz. vaša kolektivna pogodba.

Odpovedni rok se lahko skrajša, če se delavec in delodajalec s tem strinjata.

e-obrazec - Sporazum o skrajšanju odpovednega roka

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!