Vprašanje:

Preselil sem se na začasen naslov, ki je do službe bolj oddaljen kot stalni. Delodajalec ne plača spremenjenih potnih stroškov. Kaj storiti?
 

Odgovor:

Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju. povračilo potnih stroškov se tako obračuna glede na naslov, od katerega delavec prihaja na delo.

Vendar pa v primeru spremembe naslova delavca in posledičnega povečanja potnih stroškov, delavec ni vedno upravičen do višjih potnih stroškov.

130. člen Zakona o delovnih razmerjih določa, da če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, le če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem.

e-obrazec - Aneks k pogodbi o zaposlitvi - sprememba naslova delavca

Tako bi bilo potrebno preveriti kaj določa vaša kolektivna pogodba. V kolikor vsebuje določilo, da ste upravičeni do povečanega povračila potnih stroškov, in delodajalec na izplačilo višjih stroškov ne pristane, lahko razliko iztožite na pristojnem delovnem sodišču, oz. poskusite spremembo doseči preko prijave na pristojno enoto Inšpektorata za delo.

Več o tem lahko preberete v spodnjem članku:

Informiran.si - Katere so najpomembnejše pravice delavca, ki jih mora delodajalec upoštevati?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!