Vprašanje:

Je potrebno vrniti regres, če menjaš službo, torej če podaš odpoved?
 

Odgovor:

Da. Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec, ki ima pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, pravico le do sorazmernega dela regresa.

Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve - sorazmerni del letnega dopusta.

V kolikor vam delovno razmerje preneha med letom, ste upravičeni do sorazmernega dela regresa, 1/12, za vsak dopolnjen mesec dela v tem letu.

Preostanek regresa ste dolžni vrniti. Pri tem vam ga delodajalec ne sme pobotati, brez vašega pisnega soglasja.

e-obrazec - Soglasje delavca za poračun (pobot) preveč izplačanega regresa

Lahko pa, v kolikor soglasja ne podate, oz. dela regresa ne vrnete, zoper vas vloži tožbo in vračilo iztoži.

e-obrazec - Tožba delodajalca zoper delavca za vračilo regresa

Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta in izplačilo sorazmernega dela regresa, glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

Več si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Kakšne možnosti ima delavec, ki želi odpovedati pogodbo o zaposlitvi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!