Vprašanje:

Lahko delodajalec zahteva, da prekinem odobren dopust, zaradi reševanja reklamacije?


Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih te možnosti ne opredeljuje, niti ne opredeljuje možnih posledic.

Določa le, da se dopust izkorišča skladno z dogovorom, upoštevaje delovne procese in zahteve, ter družinske obveznosti delavca. 

Glede na to, da ta možnost v zakonu ni predvidena, bi se postavili na stališče, da tega delodajalec od delavca ne sme zahtevati, razen v primeru višje sile in v primeru, da bi mu nastala nepopravljiva škoda.

Pri tem pa je možno, da tovrstno možnost dopušča kolektivna pogodba, ki velja v vašem primeru. Nekatere kolektivne pogodbe namreč določajo, da lahko delodajalec prekliče izrabo odobrenega letnega dopusta, če pride do bistveno spremenjenih pogojev dela, do nujnih potreb delovnega procesa ali višje sile, ko je delo delavca za delodajalca nujno potrebno.

Delodajalec je delavcu v takšnem primeru dolžan povrniti dejanske stroške, ki so mu nastali zaradi preklica.

 

Več informacij najdete spodaj:

 

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!